W książkach kucharskich czy też w internecie znajdziesz przepisy na serniki w niezliczonych ilościach. Zanim jednak zdecydujesz się na jakikolwiek z nich, zobacz, co musisz wiedzieć, by odnieść kulinarny sukces! Podpowiemy Ci, w tym artykule.

Dobry sernik czyli jaki? Postaw na jakość

Nie ma co ukrywać, że znaczenie mają nie tylko dobre przepisy na serniki – ale również jakość produktów ma ogromny wpływ na finalny efekt naszego wypieku. To samo dotyczy serników. Jeżeli nie zainwestujesz w dobrej jakości twaróg, możesz ponieść spektakularną porażkę. Dlatego zanim zabierzesz się za realizację jakiegokolwiek przepisu, dokładnie go przestudiuj i sprawdź, jaki jest wskazany rodzaj sera. Nie zawsze to musi być tłusty twaróg czy serek z kubełka. Niektóre warianty serników wymagają serków typu mascarpone, philadelphia czy ricotta. Czasami możesz stosować je zamiennie, jednak z pewną dozą ostrożności. Najważniejsze by sery były świeże i zawierały duży procent tłuszczu. Dzięki temu nadamy wypiekom kremowej, delikatnej konsystencji, która tak zachwyca w tego rodzaju ciastach.

Sernik na zimno – co robić, a czego unikać

Wspaniały letni deser, który słynie ze swojej delikatnej, acz zwartej konsystencji. Do jego przygotowania wykorzystuje się żelatynę, czyli składnik pochodzenia zwierzęcego. Choć wykorzystywany w tradycyjnej kuchni od dawna, w obecnych czasach może być niemile widziany. Dlatego warto go zastąpić agar-agar, czyli substancją pochodzenia roślinnego, wydobywaną z glonów. Niczym nie różni się od żelatyny, więc bez obaw może być stosowana w dowolnym przepisie.

Przy serniku na zimno należy także pamiętać, by nie używać owoców typu ananas i kiwi. Pod wpływem kwasów wydobywających się z tych owoców, galaretka nie ścina się, co może zniszczyć cały efekt.

Nieudany sernik? Nie ma sprawy!

Pieczenie sernika czy przygotowywanie sernika na zimno wymaga trochę wprawy. Dlatego nie ma się czym przejmować, jeżeli nie wyjdzie Ci za pierwszym razem. Jeżeli Twój wypiek nie nadaje się na stół, ale jeszcze nie jest w krytycznym stanie, zawsze można zrobić pewnego rodzaj recycling. Oczywiście nie w każdym przypadku będzie to możliwe. Jeżeli jednak Twoje ciasto opadło lub z jakiegoś powodu rozpadło się, nie ma co się martwić. Możesz upieczona masę przełożyć łyżką w małe miseczki i udekorować masą makową lub posypać bakaliami. Nikt nawet nie zauważy, że to efekt nieudanego wypieku, a smak jest gwarantowany! Kiedy widzisz, że w kuchni coś nie idzie po Twojej myśli, uruchom swoją kulinarną wyobraźnię, która podda Ci najlepsze pomysły.