Chcesz mieć dobry humor przez cały dzień? Rozpocznij go herbatką rumiankową, a potem zaproszę Cię na deser, który z powodzeniem może być zamiast śniadania. Pamiętaj, aby zachować fusy z rumianku. Zaskoczony? To czytaj dalej. Zazwyczaj słyszymy o tym, aby rumianek parzyć i pić z niego napar. Nikt nam nie mówi, czy możemy go także zjadać w całości. Ja po wypiciu naparu z chamomilla wykorzystuję fusy rumianku na różne sposoby. Chętnie się z Tobą moimi pomysłami podzielę poniżej.

Jak wykorzystać rumianek z wypitej herbatki?

Zdawałoby się, że o rumianku wiemy już wszystko, okazuje się jednak, że można jeszcze więcej się o nim dowiedzieć. Tutaj właśnie też poznasz coś, czego mało kto z tego korzysta, a warto. I wcale nie mam na myśli tego, że fusy z rumianku można dać na kompostownik. Na początku dodajmy, że pomysł ten pochodzi z bloga www.pyszniej.pl – serdeczne dzięki!

Jeśli nie mam ochoty od razu wykorzystywać rumiankowych pozostałości po herbatce rumiankowej, rozkładam mokrą papkę na płaskim talerzyku i czekam, aż mi ona wyschnie na susz. Wrzucam to potem do zakręcanego szklanego słoiczka. Podpisuję słoiczek, że jest w nim rumianek po herbatce, aby już go nie używać jako kolejną herbatkę.

Tania i zdrowa przyprawa kuchenna

W ten sposób mam tanią przyprawę kuchenną. W suszu poherbatkowym z rumianku nadal jest sporo substancji odżywczych oraz błonnik. Dodaję taką postać rumianku do wszelkich potraw na gorąco, a także do ciasta naleśnikowego i sałatek warzywnych. Przydaje się on również do wymieszania z pasztetem lub masłem na kanapkę. Dzięki zjadaniu „odpadów” z rumianku po jego naparze nadal wspomagamy swój układ trawienny.

Świeże fusy bezpośrednio po wypitej herbatce rumiankowej wykorzystuję w podobny sposób jak wyżej. Jedynie nie dodaję go do masła, ponieważ obecność wody tutaj przeszkadzałaby w wymieszaniu masła z rumiankiem na gładką masę. Fusy z rumianku warto wykorzystywać do dań tłustych. Świetnie komponuje się on również w daniach wegańskich. Wypróbowałam fusy z rumianku również do różnych past kanapkowych, z olejem kokosowym oraz do fasoli białej i wszelkich kiszonek w sałatkach warzywnych z majonezem i bez niego w zalewie octowej lub oleistej. „Śrut” z rumianku znalazł się również w cieście naleśnikowym i ziemniakach pure.