Cukinia to popularna i bezpretensjonalna roślina uprawna, która rośnie w wielu ogrodach. Mają neutralny smak i nadają się do wielu potraw. Odkryj, co można ugotować z cukinii i czy te dania są zdrowe.

Potrawy z cukinii a korzyści dla zdrowia

Neutralny smak cukinii dobrze łączy się ze smakami wielu potraw, dlatego warzywa te są szeroko stosowane w kuchni.

Z cukinii można gotować:

  • Gulasz warzywny. Do tego dania można użyć cukinii, ziemniaków, marchwi, bakłażanów, fasoli, cebuli, papryki i pomidorów. Warzywa te można stosować w dowolnej kombinacji.
  • Cukinia może być gotowana samodzielnie lub dodana do każdego mięsnego dania z grilla.
  • Faszerowane cukinie. Farsz przygotowuje się z mięsa mielonego, ryżu, drobno posiekanych warzyw i grzybów. Przygotowane faszerowane kawałki cukinii można zapiekać w piekarniku lub dusić w dużym garnku z dodatkiem warzyw.
  • Cukiniowe frytki.

Opcji jest znacznie więcej. Każda gospodyni domowa ma zapewne swoje własne przepisy na gotowanie cukinii.

Korzyści i szkody wynikające z potraw z cukinii

Cukinia to nie tylko przystępny i łatwy do przyrządzenia produkt warzywny. Jest również źródłem wielu przydatnych dla organizmu substancji.

Cukinia jest bogata w następujące pożyteczne elementy:

  • witaminy z grupy B (B1, B4, B5, B6);
  • kwas nikotynowy;
  • kwas askorbinowy;
  • kwas foliowy;
  • kwas pantotenowy;
  • witaminę K;
  • magnezu;
  • wapnia;
  • sód;
  • luteina (szczególnie w żółtych owocach);
  • karoten.

Wysoka wartość odżywcza młodych cukinii wynika również z dużej zawartości w ich miąższu łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zawartość karotenu w miąższu cukinii wzrasta wraz z dojrzałością. Dotyczy to zwłaszcza żółtych odmian cukinii: żółte cukinie mogą mieć większą zawartość karotenu niż marchew. Trzeba to wziąć pod uwagę, jeśli cukinia jest używana przez osoby uczulone na tę substancję lub przecier dla dzieci. W takich przypadkach lepiej użyć młodych, niedojrzałych cukinii. Gotowanie na ciepło zwiększa stężenie witaminy A w miąższu cukinii i cukinii.

Jak potrawy z cukinii wpływają na organizm?

Miąższ cukinii zawiera bardzo mało surowego błonnika pokarmowego. Jest to ważna cecha dla produktu dietetycznego. Potrawy z cukinii są dozwolone dla osób z chorobami układu pokarmowego, także w okresie pooperacyjnym. Świadczy to o ich bezpieczeństwie dla błony śluzowej przewodu pokarmowego. Z tego samego powodu dania z tych warzyw są włączane do diety osób starszych, niedołężnych i małych dzieci.

Cukinia ma również właściwości moczopędne. Dlatego można je włączyć do diety pacjentów z chorobami nerek i podagrą. Potas zawarty w produkcie przyczynia się do normalizacji metabolizmu wodno-solnego. Dla tej diety cukinia powinna być najlepiej gotowana ze skórką, bez użycia oleju i soli kuchennej. Cukinia przyczynia się do usuwania z organizmu toksyn i ich metabolitów, a także cholesterolu. Jest to ważna cecha w profilaktyce miażdżycy.

Pektyny chronią błonę śluzową przewodu pokarmowego przed uszkodzeniami mechanicznymi. Enzymy zawarte w miąższu cukinii działają cholerycznie i poprawiają trawienie białek.

Cukinia może być zaliczana do roślin leczniczych. Mają one następujące korzystne właściwości:

  • sok przyjmowany wewnętrznie poprawia pracę układu nerwowego i jakość snu;
  • odwar z kwiatów może być stosowany do leczenia ran;
  • nieprażone nasiona mają działanie przeciwrobaczne.

Znana wszystkim cukinia jest pożytecznym warzywem, które nie tylko ma wysoką wartość odżywczą i dietetyczną, ale także posiada właściwości lecznicze.

źródło: slodkosci.pl – łatwe przepisy na zdrowe (i pyszne) jedzenie