Trudno wyobrazić sobie prostsze danie od kotleta schabowego. Prawie każdy Polak potrafi jakoś przygotować wieprzowinę, ale mało kto wie, jak ją rzeczywiście prawidłowo usmażyć, by była soczysta, ale jednocześnie miała chrupką panierkę. Dziś omówimy sobie absolutnie najlepszy przepis na schabowego. Wytłumaczymy krok po kroku, jak wykonać to mięso, aby okazało się soczyste i kruche, a jednocześnie delikatne dla podniebienia.

Przygotowanie schabowych należy rozpocząć od dokładnego rozbicia wyselekcjonowanych sztuk mięsa. Aby nie dopuścić do wytryśnięcia soków z wieprzowiny, w których kryje się cały smak i aromat, warto rozbijać je przez folię aluminiową, delikatnie obijając je z każdej strony tłuczkiem. To, jaką grubość powinny mieć kawałki ubitego schabu, zależy akurat od indywidualnych preferencji. Niektórzy lubią po prostu czuć ten kawał mięsa pod zębami. Inni z kolei przepadają za cieniutkimi kotlecikami schabowymi, którym wręcz bliżej do placków ziemniaczanych czy nawet naleśników w panierce.

Co dalej? Jak zrobić idealny kotlet schabowy? Otóż w tym daniu naprawdę wiele zależy od panierki. Większość osób wykonuje ją wyłącznie z bułki tartej i jajka, a to błąd, ponieważ na samym początku mięso powinno zostać obtoczone po prostu w mące. Co to daje? Otóż za sprawą cienkiej warstwy mąki jajko może jeszcze lepiej przyczepić się do schabu, by z kolei bułka idealnie przytwierdziła się do jajka. Najpierw kotlety obtacza się więc w mące, potem w jajku, a dopiero na sam koniec w bułce tartej. Jajko należy roztrzepać widelcem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Niektórzy lubią też dodawać do niego odrobinę chili, aby kotlety były nieco ostrzejsze i nabrały bardziej wyrazistego smaku.

Tak naprawdę to już wszystko. To cały przepis na schabowego. Teraz, gdy kotlety zostały już obtoczone w panierce, można smażyć je na patelni z rozgrzanym olejem. Kotlety muszą być oczywiście smażone z obu stron. Można je ściągnąć z patelni dopiero wtedy, gdy zrobią się wyraźnie rumiane.

A na deser sprawdź przepis na tę nietypową przekąskę: https://www.pyszniej.pl/jablko-w-formie-chipsow-postaw-na-nowe-smaki/.