Sprawdzajcie najnowszy przepis na pysznie drożdżowy serniczek z bezą. Każdy łasuch będzie zadowolony z takiego deseru.

Do przygotowania drożdżowego sernika potrzebne nam będą następujące składniki

400 g mąki tortowej ekstra (typ 405), 225 g cukru drobnego, szczypta soli, 205 ml mleka, 40 g świeżych drożdży, 175 g masła, 7 jajek (rozmiar M), 1 kg chudego, kremowego twarożku z jogurtu (ewentualnie serka homogenizowanego), 200 g serka śmietankowego, 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru, 2 słoiki (720 ml) wiśni w kompocie, 6 łyżek bułki tartej, 5 białek (z jajek M), 1 łyżka soku z cytryny, 125 g + łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, tłuszcz do formy.

Jak przygotować drożdżowy sernik?

Potrzebna nam będzie głęboka blacha o wymiarach 30 x 40 cm. W misce wymieszajmy mąkę z 75 g cukru i solą. Podgrzejmy w rondelku mleko (powinno być letnie), zdejmijmy z ognia i rozpuśćmy w nim drożdże. Przelejmy zaczyn do mąki, dodajmy 75 g masła i jajko. Ciasto zagniećmy. Przykryjmy i odstawmy na 45 minut czasu w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Ponownie zagniećmy ciasto i rozwałkujmy je na wielkość blachy. Przełóżmy do formy i odstawmy na pół godziny czasu w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałe masło zmiksujmy ze 150 g cukru na kremową masę. Ucierając, dodajmy raz jajko, raz twarożek i serek. Potem wsypmy proszek budyniowy i wymieszajmy. Rozgrzejmy piekarnik: z włączoną górną i dolną grzałką do temperatury 190 stopni Celsjusza, z termoobiegiem do temperatury 170 stopni Celsjusza, gazowy ustawmy na 3. Znów wiśnie dokładnie osączmy. Ciasto posypmy bułką tartą i równo rozsmarujmy masę serową. Na wierzchu ułóżmy wiśnie. Pieczmy w dwóch etapach, najpierw 45-50 minut czasu. W czasie pieczenia ubijmy białka z sokiem z cytryny na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawajmy 125 g cukru pudru i mąkę ziemniaczaną.

Po dodaniu składników ubijmy jeszcze około 2 minuty czasu. Masą napełnijmy rękaw cukierniczy z tylką średnicy 1,5 cm. Wyjmijmy ciasto z piekarnika i na jego wierzch wyciśnijmy duże kleksy. Pieczmy następnie 10-15 minut czasu w tej samej temperaturze. Ostudzone ciasto podawajmy posypane cukrem pudrem.

źródło: www.podwieczorek.pl – kulinaria, zdrowie, przepisy