Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Wielu z nas rano nic nie je ponieważ nie mamy czasu, żeby przygotować zdrowy posiłek. To błąd, ponieważ właśnie śniadanie zapewnia nam energię i chęć do działania przez cały dzień. Warto zatem zadbać o to, żeby było właściwie zbilansowane. Posiłek powinien być pożywny, lekki i zdrowy. Idealnie sprawdzą się tutaj dania wegańskie, przepisy na nie nawiązują do najpopularniejszych potraw podawanych na śniadanie, z pominięciem składników pochodzenia zwierzęcego. Taka właśnie jest tofucznica, czyli rodzaj wegańskiej jajecznicy.

Nie znajdziemy w niej jajek ani typowych dodatków takich jak boczek czy szynka. Przyrządzimy ją z tofu, warzyw oraz kilku innych składników. Tofucznica to znakomity zamiennik klasycznej jajecznicy, wybierany przez coraz więcej osób, którym zależy na ograniczaniu jedzenia mięsa i innych produktów odzwierzęcych. Dieta wegańska pozwoli nam zadbać o zdrowie, żyć bardziej świadomie i ekologicznie oraz poznawać nowe, różnorodne smaki. Również w samym tofu znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, także takich, których nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć. Tofu dostarczy nam białko, którego źródłem do tej pory były produkty mięsne. Jeśli chcesz lepiej poznać potrawy wegańskie, koniecznie spróbuj tego bezmięsnego śniadania.

A ten artykuł jest dla wszystkich, którzy uwielbiają korzyści płynące z awokado.

Składniki

Do przygotowania dwóch porcji tofucznicy wykorzystamy: kostkę tofu (180 g), łyżeczkę czarnej soli, łyżkę płatków drożdżowych, cztery łyżki wody, szczyptę kurkumy, czerwoną cebulę, pół pęczka szczypiorku, pomidora, dwie pieczarki, pieprz i olej do smażenia.

Wykonanie

Tofu wkruszamy za pomocą dłoni do miski. Mieszamy z solą, kurkumą, płatkami i wodą. Cebulę i szczypiorek siekamy, kroimy pomidora oraz pieczarki. Na rozgrzanej olejem patelni podsmażamy cebulę i pieczarki, dodajemy też mieszankę z tofu. Podsmażamy przez półtorej minuty, dodajemy pomidora i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy pieprzem, posypujemy szczypiorkiem. Możemy zjeść z ulubionym pieczywem. Smacznego!