Wrapy to idealny pomysł na danie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są proste do zrobienia, pożywne i łatwo jest zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. Jeśli jeszcze ich nie spróbowałeś, to czym prędzej daj im szansę! W tym artykule znajdziesz kilka pomysłów na ich przygotowanie, która już niedługo mogą stać się twoimi ulubionymi przepisami.

Klasyk, czyli wrapy z kurczakiem

Wrapy z dodatkiem kurczaka to prawdziwa klasyka. Wiele osób lubi najbardziej właśnie tę wersję tego dania. Przyrządzić można je na wiele sposobów, eksperymentując z wieloma smakami i składnikami.

Warto spróbować wzbogaconej o filety z kurczaka wersji popularnego w USA wrapa BLT. Ten ostatni skrót oznacza trzy angielskie słowa: becon, lettuce, tomato (bekon, sałatę i pomidora), czyli trzy podstawowe składniki dania. Najczęściej stosuje się do jego przygotowania pszenną tortillę, a całość łączy za pomocą ulubionego sosu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić ten przysmak o kawałki pieczonej lub smażonej piersi kurczaka. Idealnie pasować będzie ona do reszty składników!

Ze smakiem kurczaka współgrać będą również dodatki z kuchni azjatyckich. Bardzo dobrze sprawdzi się np. smażony ryż z dodatkiem filetu z kurczaka lub pierś marynowana w sosie teriyaki. To też wyśmienity sposób na wykorzystanie resztek z obiadu – dzięki dodaniu ich do nadzienia wrapa, wraz z ulubionym sosem, nabiorą nowego życia!

Śródziemnomorskie wrapy z tuńczykiem

Kolejnym smacznym dodatkiem do wrapa jest mięso tuńczyka. Gustują w nim m.in. Włosi, dlatego można zainspirować się ich kuchnią i stworzyć wrapy śródziemnomorskie!

Do ich przygotowania dobrze nadaje się mięso tuńczyka z puszki lub w zalewie. Dodać możemy sałatę, rukolę, czarne oliwki i suszone pomidory. Te różnorodne i uzupełniające się smaki sprawią, że naszym wrapom nie będzie można się oprzeć! Całość idealnie dopełni dressing na bazie oliwy, cytryny i octu balsamicznego. Jeśli lubisz ostre smaki, dodać możesz również ostrej papryki lub oleju przyrządzonego na jej bazie – będzie świetnie pasować!

Wrapy wegetariańskie

Pyszne wrapy przyrządzić można także w wersji wege. Wystarczy trochę wyobraźni, aby bez ryb i mięsa stworzyć coś naprawde pysznego!

Dobrym pomysłem jest przygotowanie chilli sin carne w roli nadzienia. To inspirowane kuchnią meksykańską danie można przyrządzić także z mięsem, jednak w tym przypadku jest ono zastąpione bogatą w białko soczewicą. Do niej dodajemy czosnek, cebulę, paprykę, kukurydzę i czerwoną fasolę. Podsmażamy pokrojone składniki, a całość łączymy za pomocą sosu na bazie pomidorów – można je zmiksować lub użyć passaty. W celu uzyskania jeszcze bardziej wyrazistego aromatu, warzywa i soczewicę można chwilę podgotować z dodatkiem bulionu. Gotowe chili sin carne pakujemy w tortille i podajemy w towarzystwie śmietany.

Jeśli szukasz kolejnych pomysłów na pyszne wrapy, to koniecznie sprawdź przepisy dostępne na stronie sieci sklepów Kaufland – znajdziesz je pod adresem https://www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow/przepis.szybkie-wrapy-gyrosem.r_id=Recipe_3311358.html. Czy wiesz już, który z nich przygotujesz jako pierwszy?