Podczas planowania przyjęcia wybór idealnego tortu nie jest wcale taki prosty, jak mogłoby się wydawać. Jeśli zależy nam na tym, aby nasz tort wyróżniał się na tle innych, które mieliśmy możliwość kosztować na urodzinach, ślubie lub chrzcinach u rodziny czy znajomych to warto zdecydować się na torcik bezowy. Kruchy, delikatny oraz rozpływający się w ustach tort bezowy z sosem malinowym będzie strzałem w dziesiątkę.

Do wykonania tortu bezowego potrzebujemy

Blat bezowy (składniki):

  • czterech białek
  • 200 g cukru
  • jedna łyżeczka soku z cytryny
  • mała szczypta soli

Sos malinowy (składniki)

  • 150 g malin
  • 500 ml śmietanki 36% (bardzo dobrze schłodzonej)
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka żelatyny
  • kilka całych malin do dekoracji

Przygotowanie tortu bezowego

Blaty bezowe

Metalową blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przy pomocy cyrkla lub talerza odrysowujemy na papierze dwa okręgi o średnicy 20 centymetrów (odrysowany kształt nie koniecznie musi być okręgiem, możemy narysować serce, kwadrat lub romb). Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C, nie ustawiając termoobiegu.

Białka z czterech jajek ubijamy z solą przy pomocy miksera na sztywną i jednolitą masę. Miksując białka na bezę, stopniowo dodajemy po łyżce cukier. Masę sprawdzamy co jakiś czas, jeśli pod palcami wyczuwamy drobiny cukru, oznacza to, że masa potrzebuje jeszcze dłuższego ubijania. Idealna piana musi być gładka i lśniąca bez wyczuwalnych drobin cukru. Na sam koniec ubijania dodajemy sok z cytryny.

Przygotowaną masę nakładamy na papier do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki, formując w kształt, jaki narysowaliśmy na papierze. Blachę wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 30 minut w 120 stopniach C, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy bezę przez dwie godziny. Blat bezowy zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Sos malinowy

Maliny dzielimy na dwie porcje, pierwsza rozdrabniamy na kawałeczki, używając widelca. Drugą porcję malin palcami rozdzielamy na połówki lub ćwiartki. Do małego rondelka wsypujemy żelatynę i zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, następnie odczekujemy piętnaście minut, aby żelatyna napęczniała. Po upływie odpowiedniego czasu rondelek z wodą i żelatyna podgrzewamy na malutkim ogniu lub niskiej temperaturze płyty elektrycznej. Pamiętajmy o tym, aby cały czas mieszać żelatynę, aż się rozpuści. Nie dopuszczając do zagotowania dokładnie rozpuszczona żelatynę, zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Mocno schłodzoną śmietankę 36% ubijamy z cukrem pudrem. Ubijanie zaczynamy od niskich obrotów miksera, co jakiś czas zwiększając do najszybszych obrotów. Idealnie ubita śmietana ma być gęsta oraz sztywna. Do płynnej żelatyny dodajemy czubatą łyżkę bitej śmietany, dokładnie mieszamy ze sobą składniki, które później przekładamy do pozostałej części śmietanki. Delikatnie mieszamy całość, do której wrzucamy wcześniej przygotowane malinki.

Wypieczone i ostudzone blaty bezowe wykładamy na talerz. Pierwszą bezę układamy na paterę, na jej wierzch przy pomocy łyżki nakładamy sos malinowy, drugą bezę kładziemy na masie malinowej. Na wierzch tortu nakładamy łyżeczkę sosu malinowego i kilka całych malinek. Tort bezowy chowamy do lodówki na minimum dwie godziny.

Więcej pomysłów na zdrowe i słodkie przekąski znajdziesz w serwisie https://www.slodkosci.pl/.