To nie tylko nasz przysmak. Znajdziecie je także w Turcji, Grecji, Gruzji, Chinach czy we Włoszech. Trochę różnią się farszem i rodzajem ciasta, ale wszystkie są przepyszne.

Z kaszą gryczaną i natką pietruszki

FARSZ:
1,5 szklanki kaszy gryczanej
duża cebula
olej
świeżo pieprz
jabłko
4-5 ziemniaków
majeranek;
CIASTO:
ok. 60 dag mąki pszennej
½ łyżeczki soli
400 ml gorącej wody
olej
DODATEK:
natka

Kaszę ugotuj na sypko. Ugotuj ziemniaki, odcedź, potłucz. Posiekaną cebulę, uduś na oleju razem ze startym jabłkiem. Kaszę wymieszaj z ziemniakami, dodaj cebulkę i wbij jajko. Przypraw solę, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrób. Możesz dodać kilka posiekanych śliwek kalifornijskich lub przysmażony boczek wędzony.

Do mąki dodaj sól, 2 tytki oleju i wrzątek. Wymieszaj drewnianą łyżką. Zagnieć ciasto.

Porcje ciasta wałkuj na grubość 3 mm. Szklanką wykrawaj kółeczka. Na każde nałóż łyżeczkę farszu. Krążki z farszem składaj na pół, mocno zalepiaj brzegi formując pierogi. Porcjami wrzucaj na posolony wrzątek, zamieszaj drewniana łyżką i gotuj ok. 30 sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij. Polej tłuszczem, posyp natką.

Ze szpinakiem i serem ricotta

CIASTO
30 dag mąki
2 łyżki oliwy
letnia woda
FARSZ:
45 dag szpinaku rozdrobnionego
1 cebula
2 ząbki czosnku
135 g serka ricotta
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Na oleju zeszklij cebulę, dodaj szpinak i duś razem do odparowania płynu. Odłóż łyżeczkę szpinaku. Resztę przypraw solą, pieprzem i gałkę muszkatołową. Wystudź wymieszaj z ricottą.

Do mąki dolej szklankę wody i oliwę, dodaj odłożony szpinak. Wymieszaj, zagnieć ciasto — w razie potrzeby dolewając jeszcze wody.

Porcje ciasta wałkuj na grubość 3 mm. Szklanką wykrawaj kółeczka. Na każde kładź farsz. Krążki składaj na pół, mocno zalep brzegi formując pierogi. Porcjami wrzuć na posolony wrzątek, zamieszaj drewnianą łyżką i gotuj ok. 30 sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z ostrym sosem pomidorowym.

Ruskie z serem i ziemniakami

1,3 kg ziemniaków
40 dag twarogu półtłustego lub śmietankowego
jajko
olej
duża cebula
warzywko
majeranek mielony
kminek
pieprz ziołowy
sól, pieprz;
CIASTO:
50 dag mąki
2 łyżki oliwy
gorąca woda
sól

Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź, utłucz, ostudź. Posiekaną cebulę uduś na oleju. Dodaj do zimnych ziemniaków, wbij jajko, dołóż pokruszony ser. Przypraw warzywkiem, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Ponownie całość ugnieć tłuczkiem.

Ze składników przygotuj ciasto pierogowe. Przykryj ściereczką odstaw na 15 min.

Porcje ciasta cienko wałkuj. Szklanką wykrawaj krążki, układaj na nich porcje farszu i mocno zalepiaj brzegi formując pierogi. Gotuj w posolonym wrzątku ok. 30 sek od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj okraszone skwarkami. Z dużym kleksem śmietany.

Z soczewicą z pieczonymi jabłkami

40 dog ciasta francuskiego
sól
20 dag zielonej soczewicy
cebula
po 1/2 łyżeczki tymianku, kminku, pieprzu grubo mielonego
ząbek czosnku
olej
3 łyżki masła
jabłko
6-8 śliwek kalifornijskich
łyżka mleka i żółtko

Soczewicę wypłucz i zalej wodę (powinno być jej ok. 2,5 raza więcej niż soczewicy). Ugotuj do miękkości. Odcedź, wywar zachowaj. Do gorącej soczewicy dodaj tymianek, kminek i pieprz. Wymieszaj. Przykryj i odstaw do ostygnięcia.

Na oleju uduś posiekaną cebulę i starte jabłko. Dodaj do soczewicy, dolej 5 łyżek wywaru z gotowania i zblenduj. Dołóż posiekane śliwki i roztarty czosnek. Stop masło.

Na 1/3 ciasta (wzdłuż szerszego boku) rozłóż farsz. Puste boki posmaruj masłem, szerszy kawałek załóż na farsz. Zalep brzegi. Pokrój na 12 części. Posmaruj mlekiem z żółtkiem. Piecz 30 min w temp. 190 st.

Z mięsem i pieczarkami

ok. 60 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
ciepła woda;
FARSZ:
cebula
50 dag ugotowanego mięsa drobiowego
1 ugotowana marchewka
2 ząbki czosnku
1/2 ugotowanej pietruszki
30 dag pieczarek
olej
majeranek
pieprz
jajko
natka

Do mąki dodaj sól, dolej szklankę wody, wymieszaj. Następnie zagniataj elastyczne ciasto, w miarę potrzeby dolewając wodę.

Pieczarki zetrzyj. Smaż na niewielkiej ilości oleju, aż odparuje cały płyn. Dodaj łyżkę oleju, dorzuć posiekaną cebulę, uduś. Przestudź. Mięso zmiel razem z marchewką i pietruszką Dodaj przestudzone pieczarki, łyżkę natki, wbij jajko, przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Wyrób.

Ciasto wałkuj na placki ok. 3 mm grubości. Wykrawaj krążki. Na każdy nałóż porcje farszu, zalep brzegi formując pierogi. Gotuj porcjami. Podaj okraszone skwarkami.